Grovt kriminell polis Richard Andersson (1976-10-07) misshandlade två tjejer och slog sönder rutor


 MEN EFTER MISSHANDELN. Emma Los, till vänster, berättar att hon fortfarande har ont i knät efter överfallet i januari. Emma Mortensen, till höger, fick ett slag i ansiktet som träffade näsan och hennes piercingar i läpparna. Foto: ULF RYD

De överfölls på stan - av en full polis

MALMÖ. De två väninnorna Emma Los och Emma Mortensen attackerades och misshandlades av stupfull polisman Richard Andersson när de var på väg hem från krogen. - Han borde inte få jobba som polis, säger tjejerna. Nu åtalas en polisassistenten Richard Andersson född 1976 för överfallet. Han misstänks för misshandel och ofredande.

Polismannen Richard Andersson var på väg hem från en mycket blöt kväll. Polis Andersson gör själv bedömningen att han druckit cirka 45 centiliter starksprit. Han var i sällskap med en kollega. Tjejerna hade varit ute och firat att Emma Los fått barn. På Baltzarsgatan i centrala Malmö satte sig Emma Los på en bänk.

- Plötsligt kom en man rakt mot mig och skrek: "Upp med händerna - jag är polis." - Han formade händerna till en pistol och sa pang. - Jag tror jag skrattade åt honom. Jag fattade ingenting. Men när han sa åt mig att resa mig upp gjorde jag det.

"Han slog mig i ansiktet"

- Då tog han ett polisgrepp om armen och kastade ned mig på bänken. Sen bände han upp mitt ena ben på ryggen. Det gjorde mycket ont, berättar Emma Los. Emma Mortensen stod bredvid och talade i mobilen. Hon gick fram till bänken. - Han visade sin polisbricka och sa att han var polis. Han var full som ett svin, säger Emma Mortensen. - Sen slog han till mig rakt i ansiktet. Då ringde jag polisen.

Poliskollegan kissade

30-åringens kollega som var med på krogrundan berättar i utredningen att han urinerade bakom ett växtarrangemang på Baltzarsgatan och därför inte såg allt som hände. Men han hörde 30-åringen skrika och ringde polisens ledningscentral och förklarade att en kollega "flippat ut". En polisbil kom och hämtade den berusade brottslingen Richard Andersson. Han somnade i polisbilen där han också tappade sin polisbricka. En annan patrull tog upp anmälan av tjejerna. Under utredningen har den 30-årige polismannen Richard Andersson förklarat att han inte minns något av händelsen. Hans egen teori är att någon lagt droger i hans drinkar. Men när prover togs dagen efter hittades inga spår av detta.

Inte första fylleskandalen

Polisassistenten Richard Andersson dömdes 2005 för skadegörelse när han stupfull slog sönder ett par fönsterrutor. 30-åringen som då gick polisutbildningen mindes inget av denna händelse heller. Kvällstidningen en sökte i går polisassistenten Richard Andersson för en kommentar till överfallet på tjejerna i Malmö. - Jag har inte tid nu. Jag jobbar med ett bankrån.

Publicerat 28 aug 2008


Emma Los och Emma Mortensen överfölls av polismannen. "Pang, pang, upp med händerna jag är polis" ropade han och brottade ner en av tjejerna. Nu säger sig polisen ha blivit drogad. Foto: Ulf Ryd

Polismannen om överfallet: Jag blev drogad

MALMÖ. Polisassistenten Richard Andersson född 1976 misstänks i fyllan ha misshandlat två tjejer. Han berättar nu om den olycksaliga natten och attacken mot tjejerna. - Jag vet inte vad som hände den där kvällen. Jag blev drogad på krogen, säger polismannen. I förrgår jagade polisassistenten Richard Andersson bankrånare i Arlöv. I går placerades han i "inre tjänst" i avvaktan på rättegången. Enligt Malmös polismästare Ulf Sempert var ett självklart beslut sedan saken gått till åtal. - Det är en förtroendefråga, säger Ulf Sempert som själv fått bötesföreläggande för brott i tjänst.

- Allmänheten ska ha fult förtroende för de poliser som är ute i yttre tjänst.

"Jag flippade ut totalt"

Polisassistenten Richard Andersson berättar nu om natten i januari då han attackera de två tjejerna Emma Los och Emma Mortensen på Baltzarsgatan i centrala Malmö. - Vi kände oss berusade och var på väg hem, säger polisassistenten. - Sen har jag plötsligt flippat ut totalt. - Jag är en stabil människa och det som hände är helt verklighetsfrämmande för mig. - Jag har aldrig visat något aggressivt beteende tidigare. Polismannen har i förhör sagt att han inte minns något. Men Emma Los och Emma Mortensen har berättat.

"Upp med händerna jag är polis"

Polisassistenten Richard Andersson rusade plötsligt fram mot tjejerna. Han formade händerna som en pistol och ropade "pang, pang, upp med händerna jag är polis". Han viftade med sin polislegitimation, kopplade ett grep på Emma Los och bröt ned henne på en bänk så att hon skadade knät. Emma Mortensen som fick ett slag rakt i ansiktet larmade polis. Och snart kom en patrull och tog hand om sin kraftigt berusade kollega.

Tänker på offren

- Min bestämda uppfattning är att jag blivit drogad med GHB på krogen, säger polisassistenten Richard Andersson.

- Jag var helt borta och har ingen aning om vad som har hänt. Han har funderat på att ta kontakt med tjejerna för att be om ursäkt. Men har inte vågat av rädsla för att det skulle kunna uppfattas som om han försökte påverka rättsprocessen.

- Men mina tankar går till tjejerna. Jag har tänkt mycket på dem, säger polisassistenten Richard Andersson.

Publicerat 29 aug 2008


OFFER FÖR EN STUPFULL POLISMAN. Polisassistenten Richard Andersson som misshandlade och ofredade väninnorna Emma Los och Emma Mortensen får behålla jobbet. Foto: Ulf Ryd/Lasse Svensson

Polisen misshandlade kvinnor - får behålla jobbet

MALMÖ. Den stupfulle polismannen Richard Andersson misshandlade väninnorna Emma Los och Emma Mortensen. Trots att han även dömts för skadegörelse vid en tidigare fylla får han behålla jobbet. - Jag är en lämpligare polis i dag, säger Richard Andersson.

Attacken mot Emma Los och Emma Mortensen skedde helt oprovocerat. De två väninnorna hade varit ute i Malmö och firat att Emma Los precis fått barn. På Baltzarsgatan korsade deras vägar med polisassistenten som kraftigt berusad var på väg hem efter en blöt krogkväll.

Smärtsamt grepp

Enligt väninnorna skrek han att han var polis och beordrade dem att sträcka upp händerna. Han tog sedan ett smärtsamt polisgrepp på Emma Los. När Emma Mortensen gick fram för att hjälpa sin väninna tog han fram sin polisbricka. - Han slog sedan till mig i ansiktet. Under utredningen kom det fram att polisassistenten Richard Andersson redan 2005 dömts för skadegörelse. Under polisutbildningen i Växjö krossade han två fönsterrutor efter en krogkväll.

Räddningsplankan

I tingsrätten dömdes den i dag 32-årige polismannen Richard Andersson för misshandel och ofredande av kvinnorna. Hovrätten mildrade brottsrubriceringen till ringa misshandel. Det blev polismannens räddningsplanka. Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd har nu avskrivit ärendet. - Om han dömts för misshandel i kombination med det han tidigare gjort hade han blivit avskedad, säger Mårten Unbeck, chefsjurist vid Skånepolisen. Emma Los och Emma Mortensen tycker det är upprörande att polisassistenten får behålla jobbet.

"Ingen rättvisa"

- Men jag är inte förvånad. Det är så det är i samhället. Det finns ingen rättvisa, säger Emma Los.

- Det är inte bra att det finns sådana poliser. Man vet ju inte om det kan hända igen, säger Emma Mortensen.

Polisassistenten Richard Andersson säger att han är en annan människa i dag. Han går i terapi för sina alkoholproblem och deltar regelbundet i AA-möten.

- Jag har varit nykter sedan den kvällen, säger polis Richard Andersson.

Publicerat 23 feb 2010


Dom B 725-08, 2008-11-17, meddelad i Malmö

Tilltalad
RICHARD Lennart Andersson, 761007
Branteviksgatan 8 C lgh 1101 Malmö


DOMSLUT

Begångna brott
1. Misshandel
2. Ofredande

Påföljd m.m.

Villkorlig dom
Dagsböter 100 å 80 kr

B 725-08 - Polis Richard Andersson 1976-10-07 Malmö - Kvinnomisshandel.pdf 

Polis Richard Andersson 19761007 - Kvinnomisshandlare - Malmö.pdf

Förnamn:     Richard Lennart
Tilltalsnamn:     Richard
Efternamn:     Andersson
Gatuadress:     Branteviksgatan 8 C lgh 1101
Postnummer:     214 41
Postort:     Malmö
Kommun:     Malmö
Födelsedatum:     1976-10-07
Född 7/10 1976 i Kulladal (Malmöhus län, Skåne).
--------------
Fadern:
Förnamn:     Bengt Sture Lennart
Efternamn:     Andersson
Gatuadress:     Hyacintgatan 23 lgh 1102
Postnummer:     215 26
Postort:     Malmö
Kommun:     Malmö
Födelsedatum:     1954-05-31
Född 31/5 1954 i Malmö Sankt Pauli (Malmöhus län, Skåne).
--------------
Modern:
Förnamn:     Gun Christel
Efternamn:     Håkansson
Gatuadress:     Hyacintgatan 23 lgh 1102
Postnummer:     215 26
Postort:     Malmö
Kommun:     Malmö
Födelsedatum:     1957-11-28
1957-11-28
Född 28/11 1957 i Möllevången (Malmöhus län, Skåne).

2 kommentarer :: Grovt kriminell polis Richard Andersson (1976-10-07) misshandlade två tjejer och slog sönder rutor

 1. Förnamn: Richard Lennart
  Tilltalsnamn: Richard
  Efternamn: Andersson
  Gatuadress: Branteviksgatan 8 C lgh 1101
  Postnummer: 214 41
  Postort: Malmö
  Kommun: Malmö
  Födelsedatum: 1976-10-07
  Född 7/10 1976 i Kulladal (Malmöhus län, Skåne).
  --------------

  Fadern:
  Förnamn: Bengt Sture Lennart
  Efternamn: Andersson
  Gatuadress: Hyacintgatan 23 lgh 1102
  Postnummer: 215 26
  Postort: Malmö
  Kommun: Malmö
  Födelsedatum: 1954-05-31
  Född 31/5 1954 i Malmö Sankt Pauli (Malmöhus län, Skåne).
  --------------

  Modern:
  Förnamn: Gun Christel
  Efternamn: Håkansson
  Gatuadress: Hyacintgatan 23 lgh 1102
  Postnummer: 215 26
  Postort: Malmö
  Kommun: Malmö
  Födelsedatum: 1957-11-28
  1957-11-28
  Född 28/11 1957 i Möllevången (Malmöhus län, Skåne).

 2. Goteborgs Posten (194.14.32.4) [Label IP Address]
  Sweden Sweden

  (No referring link)

  16 May 2013 19:11:17
  corruptiosweden.blogspot.se/2010/03/grovt-kriminell-polis-richard-andersson.html

Skicka en kommentar