Suzanne Bengtsson tobakshandläggare på länsstyrelsen - Diktaturens nyttiga hora

Reinfeldt & Co har släppt fram ytterligare en utav dom nyttiga horungarna som finns på lagret hos diktaturen.

- DU SKALL KÖPA DIKTATURENS CIGARETTER TYCKER REINFELDT & CoFoto från en av butikerna som kontrollerades i Stockholms län.
Foto: Stockholms läns samverkansgrupp mot illegal tobak

Giftiga cigaretter säljs i Sverige

Publicerad: 17 februari 2011
Illegala cigaretter säljs öppet i en stor del av småbutikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Cigarretter av det vanligt förekommande märket Jin Ling ska, enligt Metro, innehålla det starkt cancerframkallande ämnet asbest.

Kontroller som gjordes i Stockholms län under våren 2010 visade att olika typer av smuggelcigaretter såldes i 40 procent av affärerna som kontrollerades.
– Sedan dess tror jag att det har ökat, säger Suzanne Bengtsson, tobakshandläggare på länsstyrelsen.
– I Stockholm säljs de i var och varannan butik. Det är inte bara Jin Ling utan även märken som Matrix och Red Eagle.
Enligt brittiska Metro innehåller de ryska smuggelcigaretterna Jin Ling både asbest och andra industriella kemikalier.
– De kan nog innehålla en hel del biprodukter. Det står på innehållsförteckningarna att de innehåller tillåtna halter av tjära och kolmonoxid men det kan man inte heller lita på, säger Suzanne Bengtsson.
Hon arbetar i en samverkansgrupp mot illegal tobak i Stockholms län där även Tullverket, Skatteverket, Stockholms stad och polisen ingår. Just nu pågår en kartläggning över hur cigaretterna smugglas in och distribueras. I Stockholmsområdet tros de flesta säljas över Årsta partihallar där ett antal olika grossister fungerar som återförsäljare.
WHO har tidigare varnat för de ryska smuggelcigaretterna.
– Jin Ling är den mest oroväckande utvecklingen i världen när det gäller illegal tobakshandel. De flödar in i Europa, sade Luk Jossens på WHO till den brittiska tidningen the Guardian.
Förra året beslagtog Tullverket nästan 77 miljoner smuggelcigaretter, en rejäl ökning mot 2009 då antalet var 57 miljoner.
– Vi ser att det är ett växande problem, säger Sune Rydén, nationell specialist för tobaksfrågor på Tullverket.
Han beskriver att cigaretterna smugglas in via containrar som kommer till Göteborg och andra hamnstäder. Troligtvis distribueras de sedan av kriminella ligor, bland annat mc-gäng.
I en rapport som Handelns utredningsinstitut har gjort på uppdrag av Tobaksleverantörsföreningen uppskattas att 14 procent av den svenska cigarettmarknaden är obeskattad. De uttrycker även en oro för att ökad efterfrågan på obeskattade cigaretter kan öka den organiserade brottsligheten som tros spela en stor roll i den illegala tobakshandeln.
– Tobak är extremt lönsamt att smuggla och det är låga straffsatser, säger Suzanne Bengtsson.
Göteborgs-Posten testade att gå in i en tobakshandel i Angered för att köpa ett paket Jin Ling-cigaretter och såg då att de såldes öppet för 25 kronor paketet. För att kunna sälja cigaretter lagligt och tjäna in sitt inköpspris måste säljarna ta minst 37 kronor, enligt Suzanne Bengtsson.
Även i Malmö säljs cigaretterna öppet i småbutiker sedan en längre tid, vilket SvD:s reporter själv bevittnat.http://corruptio.blog.com/2010/11/01/battre-varningar-pa-cigarettpaketen/

1 kommentarer :: Suzanne Bengtsson tobakshandläggare på länsstyrelsen - Diktaturens nyttiga hora

  1. DET FINNS INGEN ILLEGAL TOBAK - BARA DIKTATURER SOM KÄMPAR FÖR SITT MONOPOL OCH FOLK SOM KRÄVER DEMOKRATI

Skicka en kommentar