Diktaturer som Egypten, Syrien och Bahrain använder system från svenska mobiljätten Ericsson för att filtrera internet och mobiltrafik

Svenska Ericsson förser Syrien med teknik som gör det möjligt att följa allt som oppositionen gör via mobiltelefoner. Det uppger SVT.
Trots att regimen har mött upproret med kraftigt våld mot civila – 4.000 döda så här långt – så fortsätter Ericsson att hålla sitt Syrienkontor öppet.
Ericsson är en av leverantörerna till Syriens mobiltelefonsystem. Och bolagets så kallade Ranos-system (Radio Access Network Operational Support) möjliggör spårning av varje enskild mobiltelefon.

 

Bambuser blockerat i Syrien

Världen.
 På torsdagsmorgonen blockerades den svenska tjänsten Bambuser för direktsänd video i Syrien.
Tjänsten att direktsända video från mobiltelefoner har tidigare varit blockerad i Syrien under tio månader. Men under den senaste månaden har tjänsten varit öppen. På torsdagsmorgonen blockerades den igen. Det går inte att nå videotjänsten via syriskt internet eller 3G. Bara de som bor i gränsstäder och har möjlighet att koppla upp sig via andra länders internet kan fortfarande använda sig av tjänsten.
På Bambuser är man övertygad om att det är regimen som stängt tjänsten.
– Videorna från Syrien har varit mycket brutalare och har innehållit betydligt mer dödande än de vi såg från Egypten. Filmerna har sänts i olika nyhetskanaler på bland annat CNN och Sky News, som har hänvisat till Bambuser. Jag antar att det fått regimen att agera, säger Måns Adler som är grundare av Bambuser.
Det är inte första gången videotjänsten blockeras. Den 25 januari 2011 stoppades den i Egypten och i månadsskiftet februari – mars 2011 i Bahrain

Bambuser

Bambusers teknik används för att livesända video direkt från mobiltelefoner. Vem som helst med en mobiltelefon kan filma och filmen sänds direkt eller läggs upp på en internetsida som kan ses av alla intresserade i hela värdlden:

0 kommentarer :: Diktaturer som Egypten, Syrien och Bahrain använder system från svenska mobiljätten Ericsson för att filtrera internet och mobiltrafik

Skicka en kommentar