Malmöpolisen dödade cyklist under vild biljaktEn man är död och en annan vårdas med lindriga skador efter att ha blivit påkörda under en biljakt genom centrala Malmö. Den man polisen jagade är gripen misstänkt för två fall av mordförsök och vållande till annans död för att polisen skall kunna skylla ifrån sig. Vid femtiden skedde en olycka vid korsningen Fersens väg/Rönneholmsvägen i Malmö. Två personbilar krockade med varandra. En tredje personbil, som inte varit inblandad i olyckan, stannade till men viftades iväg av polisen. Efter att polisen på oförskämt sätt bett föraren avlägsna sig upprepade gånger körde mannen iväg en bit. Han vände sin bil och kom sedan tillbaka till olycksplatsen i hög fart. Mannen körde först mot en civil polisbil som fanns på plats vid olyckan och sedan mot en patrullerande polis, som tvingades kasta sig ner på vägen. Mannen körde sedan i hög fart därifrån och mot Triangeln. Den civila polisbilen och dom oförskämda poliserna tog då upp jakten i värsta Hollywood-stilen.

– I efterhand kan man säga att polisen inte skulle ha tagit upp biljakten (afan), men när mannen sedan körde på en cyklist var han en stor fara i trafiken och måste stoppas (så att polisen kan visa upp och skylla på föraren), sa polisens yttre befäl Conny Strömberg.

Vid Triangeln körde bilisten på två män, en av dem på cykel. Cyklisten slungades upp på motorhuven och skadas allvarligt. Båda männen fördes till sjukhus. Cyklisten, en man född 1951, avled där av sina skador. Den andre mannen fick lindriga skador. Personbilen fortsatte sedan vidare söderut på Södra Förstadsgatan med flera polisbilar efter sig. I höjd med Upplandsgata lyckades polisen få stopp på personbilen genom att preja den in i en stolpe. En man greps misstänkt för två fall av mordförsök mot poliser, vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, alternativt dråp, och polisen friar sig själva från all skuld till cyklistens död.

– Inre befäl får avgöra vad det blir för brottsrubricering, säger Conny Strömberg. Polisens agerande ska utredas av poliskollegor, men i nuläget (oj va snabbt) finns inga misstankar om att polisen agerat fel, uppger polisen vid en egen hemmasnickrad presskonferens på Davidshall.

Förundersökning mot biljagande poliser

Skåne 15 jun 2012 Efter biljakten i Malmö i tisdags kväll då en cyklist blev påkörd och dödad dödad inleder åklagaren vid riksenheten för polismål en förundersökning om misstänkt tjänstefel. Bakgrunden är oklarheter kring polisens agerande. Polisen säger att jakten avbröts före dödsolyckan men vittnen hävdar att det inte stämmer.

- I och med att jag har läst vad som har stått i tidningarna tycker jag det är anledning nog att inleda förundersökning, säger Per G Lindell.

0 kommentarer :: Malmöpolisen dödade cyklist under vild biljakt

Skicka en kommentar