Sveriges Radio - "En resningsdomstol skulle öka rättssäkerheten"

"En resningsdomstol skulle öka rättssäkerheten"

(publicerades 2012-08-23) , Ekot 
Sverige behöver en resningsdomstol som kan pröva resningsansökningar från alla som anser sig ha blivit felaktigt dömda, det menar moderata riksdagsledamöter. På Svenska Dagbladets debattsida avfärdar de kraven på en speciell granskningskommission i fallet med Thomas Quick.
Quick, eller Sture Bergwall som han nu heter, har erkänt och dömts för åtta mord, men sedan tagit tillbaka erkännandena och hittills friats i tre fall.
Och Andreas Norlén, en av författarna till artikeln, poängterar att han inte är den första som blir felaktigt dömd.
– Sådana här misstag förekommer och då gäller det att de prövas och granskas på ett oberoende och rättssäkert sätt. Det sker naturligtvis en god prövning av resningsansökningar redan i dag. Men vi menar att det här vore ett steg mot att förebygga, effektivisera och göra prövningen än mer oberoende av de tidigare prövningarna, säger Andreas Norlén.
Tanken med den föreslagna oberoende resningsdomstolen är alltså att den självständigt ska pröva alla resningsansökningar från alla som anser sig vara oskyldigt dömda.
De moderata riksdagsledamöterna skriver på Svenska Dagbladets debattsida att en domstol som fokuserar på just resningsansökningar skulle öka rättssäkerheten och gynna alla, i stället för att lägga fokus på enskilda fall i form av kommissioner.
– Fördelarna med att samla alla resningsansökningar i en domstol i stället för som det nu är på flera olika håll är att man får en samlad kompetens. Man kan samla personer där med en gedigen erfarenhet av domstolsarbete och som har förmågan att se igenom alla de många ansökningar som kommer in, för att se var det har begåtts allvarliga misstag, säger Andreas Norlén.
– Vi reagerar mot de här kraven på en speciell Quick-kommission. Vi menar att de har ett drag av populism över sig och att i stället för att fokusera enbart på det här fallet så menar vi att man borde ta ett bredare grepp, säger Andreas Norlén.

Jenny Pettersson

 

Kommentarer

4 Kommentarer


Sveriges Radio begår grova brott (censur)

Sveriges Radio är finansierat med svenska folkets pengar, under tvång och hot. SR får INTE styra eller kräva vad folket får säga/skriva eller inte. det tillhör diktaturer och bananrepubliker. SR var snabba med att radera min kommentar som INTE innehöll något annat än korrekta uppgifter om svenska statens brottslighet. Sveriges tjänstemän är världens sämsta och obildade. Oftast brottslingar och parasiter som inbillar sig att dom står över folket och är folkets chefer. Tjänstemän förstår ej och vill ej förstå att dom är FOLKETS TJÄNARE!

SKÄMS PÅ ER NI LANDSFÖRRÄDARE VID SVERIGES RADIO SOM EJ FÖRSTÅR ATT NI ALDRIG ENS FÅR KOMMA PÅ TANKEN ATT CENSURERA SVENSKA FOLKETS TANKAR OCH ÅSIKTER!
Corru,
2012-08-23 11:21

Sveriges bluffmyndigheter!

JO, JK, BEO, Högsta dumstolen, Kammarrätten, Regeringsrätten och alla andra myndigheter är ren och skär bluff. Dessa landsförrädare vilka är verksamma i dessa myndigheter har order utav Regeringen att mörka regeringens brott mot svenska folket. Det är ingen ren tillfällighet att landsförrädaren Göran Lambertz så desperat försöker att svärta ned Thomas Quick genom att påstå att öppen vägbom är ett BEVIS att TQ mördat. Hur mycket av riktig bevisning har denne brottsling, Göran Lambergtz, nonchalerat och avvisat då Lambertz satt som Justitiekansler?

Nu går Lambertz ut med ett så billigt och futtigt "bevis" som "en öppen vägbom". Göran Lambertz var den brottsling som räddade den dömde pedofilen, Leif Thorsson, så att Thorsson kunde behålla sitt jobb vid Högsta dumstolen. SKAMLIGT OCH GROVT BROTT MOT MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER ATT DÖMD BROTTSLING DÖMER ENSKILDA!
Corru,
2012-08-23 11:16

ANSVARIGA SKALL ÅTALAS OCH FÄNGSLAS!

Det som behövs i denna rå-diktatur där fascist-pedofiler har makten är att alla åklagare, poliser, domare och nämndemän, samt ansvariga ministrar skall åtalas och fängslas för brott dom begått mot enskilda vilka dömts felaktigt eller oskyldigt. Samt skall offrens familjemedlemmar ha skadestånd. Pengarna skall tas från tjänstemännen som begått brotten.

Regeringen och rikskriminalpolisen skall INTE, som i fallet Växjö vapenhärva, skicka sin lönnmördare Kjell Stigsson Bornerheim (19470716-1495) för att mörda journalist som avslöjade polisens vapenhandel till gäng och Thomas Bodströms mörkläggning av detta.

Det saknas kapacitet att hantera domstolsprocesserna

Regeringen borde väl då först se till att de befintliga domstolarna klarar av att hantera alla brottsanmälninar som faktiskt borde gått vidare till en domstolprocess men som på grund av en bristande kapacitet aldrig kommer så långt.

SV:Ett mycket Ruttet Rättssystem

Instämmer- det sorgliga är att många inte har insett det.
Tänk bara att de dyraste advokaterna, "tar" de värsta skurkarna! Mål som tar längst tid att klara upp! Det är ett mycket inte bara dåligt, utan också dyrt system vi har.

Ett mycket Ruttet Rättssystem

Vi kan inte fortsätta att lappa.
Vi har ett genomruttet korrumperat rättssystem.
Det visar detta fall, Assange och Läkaren vid Astrid Lindgrensjukhuset, bara för att ta några exempel.
Rätta till hela systemet nu - i enlighet med folkrätten såsom i Schweiz och Tyskland.
Rättsvidrighetsmotståndare,
2012-08-23 07:56

0 kommentarer :: Sveriges Radio - "En resningsdomstol skulle öka rättssäkerheten"

Skicka en kommentar