CUF:s Hanna Wagenius försöker att rädda Annie Lööfs tjuv-arsle


Centerpartiet

 

 

 

Annie Lööf måste våga föra ut sin egen politik

Publicerad 24 september, 2012 
CENTERNS FRAMTID Annie Lööf har lagt grunden för att ta Centerpartiet ur krisen. Men då måste vi vässa våra egna åsikter, även om resten av Alliansen inte är med på tåget. Att bli mer liberala, inte mindre, är Centerns verkliga utmaningskriver CUF:s Hanna Wagenius.

Ett år har gått sedan Annie Lööf tillträdde som partiledare för Centern. Vad har hon egentligen gjort? Såväl oppositionsföreträdare som en och annan liberal ledarsida har redan dömt ut Lööfs chanser att lyfta partiets förtroende och opinionssiffror – senast av kritikerna är pr-mannen Paul Ronge på SVT Debatt igår.
Oftast har det varit med en närmast nostalgisk argumentation. Man längtar tillbaka till en tid då Centerpartiet bara pratade om bönder och landsbygd, och menar att Lööfs liberala profil tillintetgör chanserna att dra fler röster.
Det är inte konstigt att ledarskribenter som är rädda för att Folkpartiet ska få konkurrens eller socialdemokrater som saknar Centern i ledband försöker hävda att det var bättre förr. Men historiskt sett nådde vi som parti vårt högsta valresultat hittills när vi stod för en tydlig, liberal kritik mot det socialdemokratiska samhället.

De opinionssiffror vi har för tillfället är självklart inte bra. Men under sitt första år har Annie Lööf lagt grunden för att vända dem. Att bara byta partiledare ger sällan en automatisk och beständig uppgång i opinionen – och Centerpartiets problem var heller inte Maud Olofsson.
Problemet var otydlighet, en rädsla för att framföra minsta åsikt som inte var förankrad i hela Alliansen och brist på idéer. Annie Lööf har under sitt första år satt igång en decentraliserad riksorganisation för att kunna sprida vårt budskap i hela landet, utmanat resten av Alliansen med inbjudan till ett nystartsmöte, skapat en ny kommunikationsplan samt startat processen med att ta fram ett nytt idéprogram.

Har det gett ett omedelbart uppsving i opinionen? Nej. Men målet med Lööfs arbete måste också vara något annat än att kortsiktigt jaga procentenheter som ändå tas fram med ifrågasatt statistisk tillförlitlighet.
Därmed inte sagt att vi i ungdomsförbundet inte har krav – men de finns på det politiska planet. Vi är övertygade om att Annie Lööf är rätt ledare för Centerpartiet, men det måste vara på politiken som vi ska vinna val. Efter att ha lagt grunden för opinionsbildandet är det dags för partiet att våga mer. Väljarna måste veta vad de får mer av om de röstar på Centerpartiet i valet 2014 – även om vi inte har med resten av Alliansen på tåget.
Vi måste våga berätta om saker som gör oss arga och besvikna, även om Kristdemokraterna vill hålla fast vid en konservativ socialpolitik. Vi måste våga kämpa för de förnybara energikällorna, även om Folkpartiet helst vill se kärnkraft överallt. Vi måste våga berätta om vilka reformer vi vill genomföra på arbetsmarknadsområdet, även om Moderaterna vill sitta still i båten.

Det är bara genom att vässa och tydliggöra Centerpartiets åsikter som Centerpartiet kan överleva. Vi behöver kanalisera den frustration som många liberaler i Sverige känner över såväl integritetskränkande lagstiftning som höga skatter, och vi behöver stå på oss i regeringsförhandlingarna om dessa frågor. Vi behöver bli mer liberala, inte mindre. Det är den verkliga utmaningen för Annie Lööf det kommande året som Centerpartiets ordförande.
Hanna Wagenius, förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund

Skriv ny kommentar

Visar 13 av totalt 27 kommentarer.


 • corruptio_se 0 minut sedan
  Hanna Wagenius, skriv ned ditt namn och din titel på ett papper och torka ditt anus med pappret. När du gjort det så har du gjort ditt livs bästa verk... parasit!
 • corruptio_se 0 minut sedan
  Hanna Wagenius, blivande tjuv & parasit försöker rädda stor tjuv & parasit (Annie Lööf).
  Politikerna är tillsatta av Folkmordsmiljardärerna Wallenberg för att spela upp en teater för Sheeple så att stölderna, morden och landsförräderi ej syns.
 • corruptio_se 0 minut sedan
  Hanna Wagenius, LÄGG NER SKITEN!
  .
  Börja med porr istället, du kommer att bli mkt omtyckt av kung Carl XVI Gustaf Bernadotte :) kanske vaknar kungens morbror Edvard Sachse Coburg Gotha i graven pga din första porrulle och fortsätter vara direktör för Röda Korset :)
 • "Centerpartiets problem var heller inte Maud Olofsson". Centerpartiets problem var Maud Olofsson och nu är problemet Annie Lööf och Wagenius. Jag hörde dig i Agenda i söndags. Du borde skämmas!
 • freekarelia 5 timme sedan
  Om man vässar för mycket så försvinner hela pennan och det här inlägget av Hanna visar tydligt förvirringen inom partiet. Så sent som igår sade Annie Lööf att centern var för kärnkraft men uppenbarligen så är vare sig ungdomsförbundet eller partiet ute i bygderna med på båten. Å andra sidan så är ungdomsförbundet helt överens med Annie Lööf om socialpolitiken tvärtemot vad landsbygdens medlemmar vill. Centern är helt enkelt inte i fas med varandra även om partiet mer och mer börjar likna ett misslyckat FAS 3 projekt.
  Man kan inte vara nyliberal och samtidigt få med sig de som traditionellt röstade på centern, de väljarna låg närmare socialdemokraterna än moderaterna och därför är den nyliberala svängen som påbörjades med Maud Olofsson ett hopp rakt utför ättestupan.
  Frågan är bara, skall det bli en lång utdragen död eller en snabb och barmhärtig?
 • Det stora felet med Annie Lööf är att hon inte har någon egen politik. Hon lever kvar i sin "Barbie World". Ja, man undrar vad centerväljarna tänkte när de valde henne som partiordförande. Hennes småländska "Gnosjöanda" var ingeting annat än bara luft.

0 kommentarer :: CUF:s Hanna Wagenius försöker att rädda Annie Lööfs tjuv-arsle

Skicka en kommentar