Johan Linander (C) svarar på Thomas Bodströms kritik - Den smutsiga kriminella horungen Thomas Bodström avslöjas

Etiopiensvenskarna

 


Håll dig till sanningen om Etiopiensvenskarna, Thomas Bodström

Publicerad 19 september, 2012
ETIOPIENSVENSKARNA FRIA Det är trevligt att Thomas Bodström är tillbaka i den politiska debatten. Mindre trevligt är att han drar helt orimliga växlar på en mening lyft ur sitt sammanhang. Jag står fast vid att lagar – även om det är skitlagar – ska vara lika för alla, skriver Centerparitets rättspolitiska talesperson Johan Linander i en replik.
Anledningen till mitt blogginlägg som Thomas Bodström hänvisar till är diskussionen att Johan Persson och Martin Schibbye borde ha dömts annorlunda eller behandlats annorlunda för att de är journalister. Mitt svar är att de borde ha dömts annorlunda, och helst friats, även om de inte hade varit journalister.

Jag börjar med att ta ett längre citat från min blogg (första meningen hänvisar till en ledare i Aftonbladet): ”De har givetvis rätt i att Persson och Schibbyes politiska tillhörighet är oväsentlig, men längre ner skriver Anders Lindberg om att de båda har suttit 14 månader i fängelse för att de har gjort sitt jobb. Så är ju ändå inte fallet. De har suttit 14 månader i fängelse för att de bröt mot Etiopiens lagar. Visserligen riktigt usla, rättsosäkra lagar som dessutom kryddats med falska bevis och en uppgjord rättegång, men man kan ändå inte ha inställningen att den som gör ett journalistiskt arbete ska bedömas annorlunda än om samma brottsliga handling görs utan att det är en journalist. Även skitlagar ska vara lika usla för alla.”
Motsvarande diskussion pågick i våras när Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och två medarbetare dömdes för vapenbrott. Vapnen hade köpts i journalistiskt syfte och därför menade många att de inte borde dömas för det vapenbrott som de hade begått. Men någon sådan straffrihetsgrund finns inte i svensk lagstiftning. Om Thomas Bodström tycker att journalister straffrättsligt ska bedömas annorlunda än andra människor om de utför gärningen i journalistiskt syfte, så kunde han som justitieminister ha lagt fram ett sådant förslag. Men det gjorde han inte.
Efter domen mot Expressen sammanfattade chefredaktören på socialdemokratiska Västerbottens Folkblad frågan på ett bra sätt: ”Journalistiken är en sak. Där agerade Expressen helt rätt. Det blev ett bra och viktigt reportage. Lagen är en helt annan sak. Där finns ingen gräddfil för journalister – och det ska det förstås inte heller finnas. Det finns fall, likt detta, där journalister måste tänja på gränserna för att berätta en sanning. Men då måste vi också vara beredda att ta straffet för det.”
Sverige och regeringen, främst genom utrikesminister Carl Bildt och ambassadören Jens Odlander, har gjort ett utmärkt diplomatiskt arbete för att hjälpa Persson och Schibbye i en svår situation och för att få hem dem så snabbt som möjligt. Jag utgår från att Sverige och landets regering skulle ha agerat på precis samma sätt även om Persson och Schibbye inte hade varit journalister. Eller menar Thomas Bodström att det då inte hade varit lika angeläget att hjälpa de båda?
Det är detta som debatten handlar om och på de väsentliga frågorna har Thomas Bodström inte gett några svar.
Så välkommen tillbaka till den politiska debatten, Thomas. Det är trevligt att du är tillbaka, det finns ju en klar brist på socialdemokratiska rättspolitiska debattörer. Men håll dig till sanningen och påstå inte att jag tycker något som jag absolut inte gör!
Johan Linander, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet

Skriv ny kommentar

Visar 10 av totalt 14 kommentarer.


 • Thomas "Kokain" Bodström styrde åkl. Christer Johansson/Yvonne Rudinsson (Växjö) år 2001. Bodströms order löd, "Ingen av polisens civila infiltratörer som köpt och sålt vapnen får blandas in i utredningen". Åklagarna och utredande poliser H. Emanuelsson/B. Adolfsson/T. Larsson löd och begick därmed mycket grova brott som hittills lett till att 33 personer dödats med vapen ärlig polis (Tex. Leif Nykvist i Brolänge) ej fått chans att säkra. Polismyndigheten i Uppsala döljer än idag att 23-åriga Alexandra Fossmo-Wikström dödades med en revolver som vapenhandlare Ahlberg (Älmhult) sålt till Göteborgs-polisens infiltratör Sinisa Nikolic-Markovic vilken sålde den vidare till Stockholms-polisens infiltratör Lamrani som sålde den till Sara Svensson/Helge Fossmo.
  Thomas Bodström mördade även polis Fredrik Widén år 2007. Polismannen sköts med pistol (Browning Hi-power) som den utav åklagare och polis beskyddade vapenhandlaren Ahlberg som än idag har vapenlicens.
  Detta är JOURNALISTIK och inte Diarré-Expressens eller Aftonhorans skit-gräv.
 • Wallenberg omsatte 800 miljoner i Afrika år 1958. Sveriges regering påbörjade operation "Stjäl allt" i Afrika 1929. 1991 började Lundin att mörda folk och korrumpera Afrikanska länder. Svenska regeringen skickar sina agenter i SIDA, UNICEF och FN för att mörka svenska regeringens brott i bl.a. Afrika. Nane Lagergren Wallenberg infiltrerade UNICEF med sin hund Kofi Annan. Nu är det Jan Eliasson som skall mörka SWE-Regeringens brott i "fattiga länder".
 • Sverige har en massmördare som utrikesminister (Carl Bildt). Ingen svensk politiker/journalist har rätt att peka mot Etiopien eller annat land. Det var Sveriges regering som år 1983 sålde bomber till Burma och tog emot opium-pengar av Burma. Det var Olof Palme & Co som sålde 1,1 miljoner minor till Turkiet 1984-86 och inte Etiopien. Det är Sveriges smutsiga regering som sedan 2007 finansierar Afghansk opium-produktion, 500 miljoner/år, för att gynna Bofors/Wallenbergs vapenförsäljning till USA, Pakistan och Indien.
 • Etiopien har samma smutsiga lagar och korruption som Sverige. Dem "journalister" och "politiker" som skriver om Schibby/Persson måste ta den svenska vapendomen mot Expressens journalister i åtanke. Sveriges skitiga regering har skickat hundratals flyktingar i döden och kallat det "avvisning". Svensk polis mördar ungdomar och kallar det "vi utreder oss själva och vi är oskyldiga" (vådaskott). Så, innan Ni halvapor påstår att Etiopien har korruption och skitlagar... sopa framför egen dörr (skaffa stor sopkvast) först och öppna munnen senare när ni har städat färdigt (blir aldrig klart).
 • I.P kan du inte göra en "Blomkvistare " om det senaste i kommunistväg?
  På tal om terrorister
  Står tom på Svt http://www.svt.se/nyheter/varl...
  och
  http://www.b.dk/nationalt/eksp...
  PET i Danmark verkar vara på hugget.. de med!
  "Nattens anholdelse af 14 venstre-ekstremister i København vidner om, at den politiske vold optrappes. Det mener en ekspert".
  Vilket nätverk har de i Sverige?
  Norge har ett effektivt PST (säpo) har jag hört/läst .
 • Honestas 3 timme sedan
  Alla står vi lika inför svensk lag. Inte enligt Thomas Bodström.
  .
  Alla ska vi stå lika inför lagen, i alla länder. Inte enligt Thomas Bodström.
  .
  De svenska lagar och andra länders lagar, som inte accepteras av Thomas Bodström, kan man bryta emot - utan åtal och bestraffning.
  .
  Thomas Bodström - f.d. justitieminister, advokat och socialdemokrat.
 • Nils Nilsson 4 timme sedan
  Medierna har piskat upp sig själva I affekt och tillåter inget nyktert och eftertänksamt resonemang. De som försöker tillhör förstås den bruna högern och bör dela isoleringscell med Breivik.
  Historien har utvecklat sig till ett cyniskt utnyttjade av Persson och Schibbye för ett högre mål. Jag är rätt säker på att de pressetiska reglerna säger att man ska visa hänsyn mot människor som upplevt svåra trauman eftersom de själva inte kan inse att de befinner sig i ett chocktillstånd.
  För mig är det helt uppenbart att Schibbye och Persson befinner sig i någon sorts chocktillstånd efter att ha sett och hört dem i intervjuer. De har heller inte getts tid att landa i friheten. I en radiointervju tisdag morgon försökte till och med reportern pressa dem på att rikta kritik mot Bildt, vilket de naturligtvis inte ville ställa upp på i den situation de nu befinner sig.
  De har förstås hamnat i ett dilemma eftersom det är svårt att befria sig från misstanken att inte Schibbye och Persson drevs av samma målbild som resten av svenska medier, det vill säga det djupast liggande syftet var inte i första hand att skildra övergreppen i Ogaden utan att sätta dit Bildt.
  Bildt har blivit en gäckande skugga som inte lämnar redaktionerna någon ro. De försöker och försöker men kommer inte åt honom. Saken är den att journalisterna med sin ytliga kunskaper och frågor typ ”hur känns det” och ”kan du förstå att folk tycker det är…” är ett lätt byte för en sån som Bildt som vägrar pudla.
  Gissar att det aldrig någonsin funnits en hetare åtrådd journalistisk trofé än Bildt. Den som lyckas fälla honom har en evig plats i kulturvänsterns olymp.

0 kommentarer :: Johan Linander (C) svarar på Thomas Bodströms kritik - Den smutsiga kriminella horungen Thomas Bodström avslöjas

Skicka en kommentar