Viachaslau Bortnik - Ännu en dum jävla apa som arbetar för bluffen AMNESTY

Lukasjenko är ingen nallebjörn

Publicerad 23 september, 2012
Lukasjenkos regim Aldrig tidigare har en så stor del av den vitryska oppositionen suttit fängslad som inför dagens val. Sanktioner mot Lukasjenko måste nu kombineras med stöd till oberoende medier. En mer liberal europeisk visumpolicy skulle dessutom erbjuda en fristad för vitryska dissidenter, skriver Viachaslau Bortnik, människorättsaktivist och tidigare ordförande för Amnesty i Vitryssland.

En ström av brott mot mänskliga rättigheter riktade mot oppositionsanhängare och journalister i Vitryssland är inget annat än ett klumpigt försök att tysta oppositionella röster inför parlamentsvalet, rapporterar Amnesty International. Samtidigt har kraven på bojkott av dagens val vuxit. Organisationen har dokumenterat en kraftig ökning av gripanden av människor som har deltagit i fredliga demonstrationer – det handlar om kränkningar av såväl yttrandefrihet som mötesfrihet.
I onsdags fängslades ett antal vitryska journalister för att ha bevakat en demonstration där deltagarna krävde just en bojkott av det kommande parlamentsvalet. Journalisterna hölls kvar på polisstationen i några timmar, och flera av dem rapporterade sedan om att de hade blivit misshandlade i samband med gripandet. Vid samma möte fängslades fyra politiska aktivister från organisationen Zmena. En av dem dömdes till böter och de andra tre till tolv dagars fängelse för att ha deltagit i en olaglig sammankomst.

En av de fängslade aktivisterna är Paval Vinahradau vars tidigare aktivism bland annat inspirerade den svenska PR-byrån Studio Total till att i juli släppa 800 nallebjörnar med fallskärm över Vitryssland. Som ett resultat av nallebjörnsbombningen intensifierades det diplomatiska bråket mellan Vitryssland och Sverige.
Sedan 1995 har inget av de val eller folkomröstningar som hållits i Vitryssland erkänts av det internationella samfundet. Under den här tiden har det istället presenterats hundratals rapporter, studier och analyser som visar på valfusk. Tusentals kränkningar och förfalskningar har dokumenterats. Internationella valobservatörer har fått erfara alla möjliga slags metoder som den vitryska regimen använder sig av för att få önskade valresultat.
På så sätt är valet 2012 inte unikt.

Att Aleksandr Lukasjenko inte är en nallebjörn är alltså inget nytt. Den stora skillnaden från tidigare år är att det här är första gången som vitryska val hålls samtidigt som ett så stort antal politiska fångar sitter i fängelse. Dessutom har tortyr och förödmjukelser av de politiska fångarna eskalerat under den så kallade valkampanjen.
En annan viktig detalj är att det den här gången inte kommer att bli några betydande protester från oppositionen efter valet. Förtrycket från Aleksandr Lukasjenkos regim har nästan helt krossat den politiska oppositionen, som i dagsläget är oförmögen att protestera mot laglösheten på gatorna.

En del oppositionella kandidater har nu valt att inte längre kandidera i valet. De säger att det inte har skett någon positivt förändring i förutsättningarna för ett demokratiskt val i Vitryssland. Företrädare för oppositionen återfinns till exempel inte i de valkommittéer som har som uppdrag att se till att valprocessen är rättvis.
Sedan presidentvalet 2010 har en aldrig tidigare skådad försämring av situationen för mänskliga rättigheter i Vitryssland observerats. Myndigheterna bedriver en ihärdig kampanj av trakasserier och hot mot människorättsaktivister, opposition och civilsamhället runt om i hela landet. Det kommer dagliga rapporter om aktivister som har fängslats och advokater som blivit av med sina legitimationer efter att ha försvarat fångar. Journalister blir regelmässigt trakasserade, medier och människorättsorganisationer hotas och hindras från att göra sitt arbete.
Enligt vitryska människorättsorganisationer finns det för tillfället fjorton politiska fångar i landet, av vilka fem klassas som samvetsfångar av Amnesty International.

Det är uppenbart att dagens valresultat inte kommer erkännas av internationella valobservatörer. Det är viktigare för regimen att validera resultaten i ögonen på sina egna medborgare med följande formella argument: deltagande av oppositionen, internationell övervakning och ingen massprotest mot valresultatet.
Från Moskva lovade den ryska utrikesministern redan för en månad sedan att de kommer att ge en positiv bedömning av ”parlamentsvalet” i Vitryssland – trots att OSCE:s, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, försök att ”kompromettera” dem.

Vi kan inte förvänta oss fria val så länge Lukasjenko sitter vid makten. När det gäller det internationella samfundets roll i demokratiseringen av mitt land tror jag att EU och USA måste ha en enhetlig utrikespolitik. Politiska och ekonomiska sanktioner mot regimen behöver kombineras med tekniskt stöd till det civila samhället och oberoende medier. En liberalisering av europeisk visumpolicy för vitryssar skulle dessutom underlätta för dissidenter att fortsätta sin aktivism från andra länder.

Det är långt kvar till fria val i Vitryssland.
Viachaslau Bortnik, vitrysk människorättsaktivist och tidigare ordförande för Amnesty Belarus
Anledningen till att Viachaslau Bortnik inte längre är Amnesty Belarus ordförande är att Amnesty International 2007 bestämde sig för att lägga ner den vitryska organisationen. Lukasjenko-regimen hade gång på gång avslagit ansökningar om att ge organisationen officiell status. Eftersom det sedan 2005 finns en paragraf i den vitryska brottsbalken som förbjuder all verksamhet i en av staten icke registrerad organisation, gjorde Amnesty International bedömningen att det var bättre att stänga ner än att äventyra sina medlemmars säkerhet.


Skriv ny kommentar

Visar 7 kommentarer. 

corruptio_se 0 minut sedan
Вячаслаў Бортнік, вы адзін тупы вырадак голуба з Беларусі.
гэта быў не Лукашэнка продажы бомбы SEK 200 млн. рэжыму ў Бірме ў 1983 годзе, гэта было шведскае ўрад. Гэта не быў Лука, які атрымаў 200,000,000 рэжыму опіуму грошы ў Бірме, гэта быў сацыял-дэмакратычны ўрад Швецыі з педафіл педафіла Улафа Пальме ў галоўнай ролі. Гэта не быў Лука, які прадаў 1.100.000 мін да дыктатуры Турцыі ў 1984 годзе, якія былі размеркаваны па Курдыстан, гэта была Швецыя. Ён не быў Лука зняволеных журналістаў студзеня Guillou і Піцер Брэт, гэта было шведскае ўрад і паліцыя. Гэта не быў Лука паліцыя адкрылі агонь па дэманстрантах ў Гётэбаргу і шведскага футбольнага стадыёна, гэта была шведская паліцыя. Гэта быў не Лукашэнка паліцэйскі, які ў 1993 годзе вырашыў пачаць продажу канфіскаванага зброі ў Швецыі банды праз цяжкія грамадзянскія крымінальныя выведнікаў (Sinisa Ніколіч, Макс Вострую, Піцер Рац, Андэрс Эрыксан, Мікаэль Löfblom), там быў шведскі VÄRLDSMÄSTAR-паліцэйскі!
Гэта не Лукашэнка паліцэйскі, які мае еўрапейскі рэкорд гвалту ў сям'і, але шведскай паліцыі. Гэта быў не Лукашэнка, які зачыніў Шведскія дэмакраты "вэб-сайт у 2006 годзе, гэта было брудна шведскага ўрада.
Кьелл Stigsson BORNERHEIM НЕ БЫЛО Лукашэнка ASSASSIN без ASSASSIN ўрада Швецыі!
Вячаслаў Бортнік, вы хочаце даведацца больш Аб добры стол SANDWICH вы думаеце смачней, чым Люк?


 • corruptio_se 0 minut sedan
  Viachaslau Bortnik, det var inte Lukashenko som sålde bomber för 200 miljoner kronor till regimen i Burma 1983, det var Sveriges regering. Det var inte Luka som tog emot 200 miljoner av Burma-regimens opium-pengar, det var Sveriges Socialdemokratiska pedofil-regering med pedofilen Olof Palme i spetsen. Det var inte Luka som sålde 1,1 miljoner minor till diktaturen Turkiet 1984 vilka spreds ut över Kurdistan, det var Sverige. Det var inte Luka som fängslade journalister Jan Guillou och Peter Bratt, det var Sveriges regering och polis. Det var inte Lukas polis som har skjutit mot demonstranter i Göteborg och på svensk fotbolls-stadium, det var svensk polis. Det var inte Lukashenkos polis som år 1993 beslöt att börja sälja beslagtagna vapen till Sveriges gäng via civila tungt kriminella infiltratörer (Sinisa Nikolic, Max Åström, Peter Rätz, Anders Eriksson, Mikael Löfblom), det var SVERIGES VÄRLDSMÄSTAR-POLIS!
  Det är INTE Lukashenkos polis som har Europarekordet i KVINNOMISSHANDEL, utan svensk polis. Det var INTE Lukashenko som stängde SverigeDemokraternas hemsida 2006, det var SVERIGES SMUTSIGA REGERING.
  KJELL STIGSSON BORNERHEIM VAR INTE LUKASHENKOS LÖNNMÖRDARE UTAN DEN SVENSKA REGERINGENS LÖNNMÖRDARE!
  Viachaslau Bortnik, VILL DU LÄSA MER AV DET GODA SMÖRGÅSBORDET DU TROR SMAKAR BÄTTRE ÄN LUKAS?
 • De skulle inte släppt ner nallebjörnar, de borde släppt ner vapen till folket.
 • ars_gratia_artis 4 timme sedan
  Diktaturer kan bekämpas utan vapen. Förlöjligande kampanj var det som serbiska Otpor-studenter framgångsrikt tillämpade mot Milosevic.
  .
  Detta fick t.o.m. hans anhängare att dra på munnen.
  Rockkonserter, internet och sloganen "Gotov je" (Han är slut) visade sig vara billigare, effektivare och fredligare.
 • Någon kan väl sätta ett pris på den mannens huvud. Att få honom förnedrad framför folket vore väl en välgärning.
 • Jag är nyfiken på vad koppen innehåller, kanske är det vodka
 • Vad har de val för när hela världen ändå vet hur valresultatet blir?
  Kunde lika gärna ha utlysts en stor nationaldag till Lukasjenkos ära istället!

0 kommentarer :: Viachaslau Bortnik - Ännu en dum jävla apa som arbetar för bluffen AMNESTY

Skicka en kommentar