Klockrena kommentarer mot Birgitta "Parasiten" Olssons (FP) skitartikel om Serbien, EU och PRIDE


HBTQ

 

 

Serbien måste ta tydligare ställning för HBT-rättigheter

Publicerad 3 oktober, 201
PRIDE I BELGRAD 
Serbiska myndigheter ställde idag in Belgrads Prideparad. Landet vill gå med i EU – men Serbiens regering har mycket kvar att bevisa när det gäller HBT-personers rättigheter. 67 procent av serberna anser fortfarande att homosexualitet är en sjukdom, skriver Birgitta Olsson (FP), som på lördag skulle varit huvudtalare vid Pride i Belgrad.

Det är djupt sorgligt att Prideparaden i Belgrad har stoppats av myndigheterna även denna gång. Prideparader är nämligen vår tids lackmustest på frihet och respekt för mänskliga rättigheter i Europa. Jag blev därför oerhört hedrad när jag tidigt i våras fick frågan från människorättsorganisationen Civil Rights Defenders om att jag ville vara huvudtalare på Pride i Serbiens huvudstad lördagen den 6 oktober.
En parad för stolta serbiska flator, transpersoner, bisexuella, bögar och alla oss som stödjer deras rättmätiga kamp för mänskliga rättigheter.
Tyvärr har paraden nu ställts in, meddelar serbiska myndigheter. Beslutet motiveras med att säkerheten inte kan garanteras. Jag har vid flera tillfällen deltagit i Pridefiranden i andra länder där hotbilden varit stark mot arrangemanget, men där myndigheterna ändå valt att genomföra parader.
Jag reser till Belgrad ändå på officiellt besök, där jag ska träffa både HBT-aktivister på plats men också den serbiska regeringen.

Det är inte första gången Pride förbjuds i Serbien. 2009 och 2011 drog myndigheterna in tillståndet för paraden i sista stund, med hänvisning till den nationella säkerheten. 2010 ägde Pride rum, men priset var högt. Hundratals serbiska poliser skadades när de utkämpade gatustrider mot tusentals extremnationalister och andra motdemonstranter.
Sexuella kontakter mellan personer av samma kön är lagligt i Serbien sedan 1994. Serbiens nya politiska ledning har nu mycket att bevisa när det gäller att stå upp för HBT-personers rättigheter, i synnerhet då man vill förverkliga ambitionen om EU-medlemskap.
Pride handlar inte bara om minoriteters rättigheter, utan även om yttrandefrihet och mötesfrihet som ska vara självklarheter i EU.

För att bli medlem i EU ställs tuffa krav på efterlevnad av dessa grundläggande värderingar. En växande majoritet av Serbiens befolkning vill närma sig EU. Detta är oerhört positivt, men det krävs att det politiska ledarskap tydligt står upp för tolerans och mångfald för att EU-dialogen inte ska tappa tempo.
Det finns många utmaningar på den serbiska HBT-fronten. Samkönade par erkänns inte i serbisk lag, vare sig det gäller äktenskap, partnerskap, adoption eller insemination. Enligt den lokala HBT-organisationen Gay Straight Alliance ansåg 67 procent av serberna år 2010 att homosexualitet är en sjukdom.

Men det finns ljuspunkter. Diskriminering på grund av sexuell läggning är förbjuden inom arbetslivet, och sedan 2010 tillåts öppet homosexuella att göra militärtjänst. Och det finns många serber, inte minst i civilsamhället, som kämpar för öppenhet och tolerans. De förtjänar allt vårt stöd.
Många associerar de färgglada regnbågsflaggorna med fest och flärd. Men de är i allra högsta grad politiska symboler som står för respekt för människors sexuella läggning, identitet och livsval.
Det är ett budskap som EU omfamnar – och som förhoppningsvis blir självklart även i Serbien.
Birgitta Ohlsson (FP), EU-minister

Visar 28 av totalt 28 kommentarer.

 • Den nya eu-eliten älskar att diktera till folk och länder hur de ska göra och vad de ska tänka.
 • scepticism 6 timme sedan
  Dum rubrik - Serbien MÅSTE nämligen ingenting – däremot kanske Serbien BEHÖVER för att kvala in i EU. Tråkigt att rubriksättare och journalister inte kan skilja på sådana basala begrepp.
 • mahnazina 13 timme sedan
  Om Serbiens EU-medlemskap står och faller med majoritetens av serbernas inställning till den uppblåsta och konstgjorda frågan om HBTQ-hennarnas rättigheter att förolämpa andra människor genom sitt smaklösa uppträdande på allmän plats så avstår serberna säkert från ett medlemskap av om det innebär en ekonomisk förlust.
  Ingt land med självaktning vill låta sig hunsas av politiker av Birgitta Ohlsson-typ.
  Förutom vi flata svenskar.
  Men vi är ju stressade till lydnad inför våra politiker.
 • birgitta ohlsson, nyamko sabuni, cecilia malmström
  Ni tre kan lämna min regering i fred och gå över till Fi.
 • PetronellaP 14 timme sedan
  Tänk om vår demokratiminister skulle börja försvara vår sekulära demokrati - i Sverige. Det behövs.
 • Lasse_Eriksson 15 timme sedan
  Är inte detta en form av rasism? En svensk kvinna med EU mandat talar om för ett självständigt land vad de ska tycka?
 • Vad sysslar våra EU-representanter med egentligen? Jag vill att Sveriges intressen skall tillvaratas genom EU-representation! Pride-paradernas i Serbien vara eller icke-vara överlåter jag till det serbiska folket och dess makthavare att besluta om. Våra svenska EU-representanter har otroligt många förmåner och hutlöst höga löner. Till att göra vad?
 • Eftersom det är en politiker som pratar så kan vi utesluta uppriktighet. Moraliska uttalanden görs med samma avsikt som andra uttalanden. Deras syfte är att ha en positiv effekt på omgivningens inställning till personen.
  Politikerna har en intuitiv förmåga att avläsa omgivningens stämningsläge och ifall de föreställer sig att infantil moralism går hem så är det en oroväckande indikator på en allmän samhällelig psykologisk regression.
 • "För att bli medlem i EU ställs tuffa krav på efterlevnad av dessa grundläggande värderingar. En växande majoritet av Serbiens befolkning vill närma sig EU. "
  ..
  Ännu ett land som vill ha bidrag.


 • Birgitta Ohlsson borde förstå att den här Ecce Homo utställningen är lika stötande för kristna serber som muhammedkarikatyrerna är för muslimer. Det är utställningen som skapat ökade spänningar vilket i sin tur lett till att polisen bedömt att det inte går att garantera säkerheten vid paraden. Varför är det så viktigt för Birgitta Ohlsson att tvinga igenom något som serbiska folket inte vill ha? Och är det verkligen demokratiskt att gå emot folkviljan?
 • så om folkviljan är gaskammare och eldning i stora krematorier ska vi då vara tysta ?
 • Det beror på hur du definierar demokrati. Den gamla definitionen av demokrati innebär att respektera folkviljan, men den säger ingenting om att folkviljan måste vara god eller representera sunda åsikter.
  Å andra sidan finns en nyare definition av demokrai som helt enkelt bara innebär att vara välvilligt inställd till USA. Den nya definitionen av demokrati speglar inte över huvud taget vilket politiskt system som finns i landet.
 • ミッコ 1 dag sedan
  Religiösa använder bibeln för att rättfärdiga sitt hat
 • fiskben 1 dag sedan
  Varför sådant hat mot serber och kristendomen i synnerhet. Låt de kristna vara kristna precis som du gör med muslimer. Varför har statsrådet Ohlsson sådant intresse för vad folk gör på sängkammaren?
  En tydlig agenda från vänsterextremer, krossa kyrkan, höj upp islam till statsreligion, som fredlig kommer där HBTQ-personer leva i paradiset. Eller hur statsrådet Ohlsson?
  Blir det Turkiet nästa nu Ohlsson? De stackarna där behöver ditt stöd. Eller ska du stena dem?
  För övrigt varför sexkarneval, där är ju bara exhibitionisterna representerade. Resten, 95 % lever sina lugna liv i hemmen utan intresse av att visa andra sina kroppar.
  Statsrådet verkar inte ge sig förrän hela ursprungsbefolkningen i Europa blivit HBTQ-ifierat och moraliskt har havererat. Då kommer räddarna, de fredliga muslimerna med sin positiva värdegrund och tar över.
 • har denna människa inget annat att syssla med.va angår Serbiens syn på homofiler oss.bryr hon sig egentligen.tror knappast det,bara populistiska pk utspel.
 • I_Beg_2_Differ 1 dag sedan
  Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga? Den svenska regeringen är raskt med att stödja omstörtande verksamheter i en radda länder med våra högst beskattade pengar men styr själva in landet på en alltmer odemokratisk kurs. Åsiktsmonopol med stigmatisering, övervakning av hela folket, återkommande diskriminering av majoritetsbefolkningen, Europas högsta marginalskatt, allt mer makt till ett sekteristiskt Bryssel är bara ett urval av det alltmer illaluktande smörgårdsbordet.
  Demokratur myntade Vilhelm Moberg på sextiotalet, han skulle bara ha sett hur det blivit nu. Erich Honecker hade kanske varit desto nöjdare?
  Om nu värdekonservatismen hindrar EU från att acceptera Serbien som ett medlemsland så kan serberna tacka sin smala lycka om att ha undkommit med blotta förskräckelsen. Om ni serber verkligen tänker efter så vill ni inte vara med i EU, det vill inte vi heller men våra dyra politiker har med den senaste grundlagsändringen sett till att det blir besvärligt att ta sig ur.
  Regeringen brukar berömma sig att vara världsledande i en rad frågor som knappt berör skattebetalarna alls (förutom utgiftssidan då), hur vore det att föregå med gott exempel och visa Serbien och andra hur en modern demokrati fungerar. Birgitta Ohlsson skulle här ha en tung roll som demokratiminister att radikalt lägga om regeringens politik och börja lyssna på svenska folket.
 • freemasons 1 dag sedan
  Birgitta, din artikel lämnar många frågor. Vad jag har förstått så är det väl marschen på lördag som är inställd. Festen varar ju hela veckan och var någon annanstans har man Pride-fest under en hel vecka? Det borde du lyfta upp som en ljuspunkt. Vidare menar du att Serbiens framtida EU medlemskap är hotat för att man, enligt dig, inte bevisat tillräckligt när det gäller HBT-personers rättigheter. Är du då medveten om att i dagens EU finns ett land (läs Italien) som sätter romer i läger med miserabla förhållanden? Läs på vad Amnesty International skriver i sina rapport. Såg även att du blev inbjuden av den sk.människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Säg mig då, vilken människorättsorganisation har rätt att, som Robert Hårdh gjorde i SR P1, beskriva den serbiska befolkningen som mördare. Mördare som i brist av offer ger sig på HBT personer. Vidare så ger sig din kompis Robert på den ortodoxa kyrkan med en generalisering som inte passar sig för en person i hans ställning. Birgitta, åk till Belgrad och festa, det enda stället i Europa där festen varar i en vecka...
 • fafhrd2 1 dag sedan
  Med tanke på att det bara verkar vara ett j-la trams dessa "pride parader" så kan de gott ställa in -borde göras i Sverige också!
  "
  Folk få vara va fan de vill behöver man inte springa runt i ett överdrivet spektakel och tro att det ska göra en "respekterad", sedan undrar de varför folk är emot dem...
 • HBTQ och kvinnofrågor är det ända birgitta ohlsson tar upp, förstår inte varför hon inte lämnar FP och går med i Fi istället. Hon verkar inte bry sig om något annat av folkpartiets program. Mycket tråkigt.


 • håller med,fast då skulle lönen inte vara lika vass,det är liksom det som räknas,en jä-la lekstuga är vad det är ,riksdagen.tvi f-n,
 • bluetrabant 1 dag sedan
  Sedan vill jag också tillägga att jag inte håller med om att Prideparader är vår tids lackmustest på frihet och respekt för mänskliga rättigheter eftersom i det avseendet är Sverige främst i världen, men ändå tillåter man Robert Hårdh från Civil Right Defenders att i public service beskriva den serbiska befolkningen som galna mördare vilka i brist på etniska konflikter ger sig på HBT-minoriteten. Ett liknande uttalande gjorde Gert Fylking för inte ens ett halvår sedan och blev anmäld. Tyckte då svenskt rättväsende att detta var diskriminerande mot serberna? Nej. Men Prideparader får man hålla och skryta om att man är demokratisk och att man efterlever mänskliga rätigheter. Tydligen så betraktar man inte serber som människor.
  BTW, jag vill ha laglig rätt till flera fruar. Varför får jag inte leva i ett kärleksfullt förhållande med flera fruar i Sverige?
 • bluetrabant 1 dag sedan
  Enligt dig låter det som att homosexuella i Serbien är skyddade av lag från diskriminering trots att motståndet i befolkningen är stort, vilket för mig verkar helt demokratiskt och människorättsfrämjande. Utöver det vill du att regeringen petar befolkningen i ögat med en tillställning som en absolut majoritet av befolkningen motsätter sig (nu pratar vi inte om att tillställningen inte har stöd, utan att tillställningen har aktivt motstånd i den absoluta majoriteten av befolkningen). Är inte det odemokratiskt att påtvinga befolkningen detta? Det känns som att HBT-rättigheter inte är det som står i fokus, utan en ren provokation eftersom t.o.m. nationalistiska partier har uttalat sig att de gärna sätter sig och pratar med HBT-organisationer om vad som behöver göras för att HBT personer inte ska känna sig diskriminerade, så länge man inte marknadsför HBT personers levnadssätt (exempelvis genom Pride).
 • Honestas 1 dag sedan
  Tänk om alla välvilliga(?) politiker och aktivister kunde se HBT-frågan som en frihetsfråga och inte som något reducerat till en Prideparad.
  .
  Tänk om HBT-frågan kunde drivas konsekvent mot ALLA som fortfarande anser homosexualitet vara en sjukdom, eller inte finnas.
  .
  Tänk om svenska politiker kunde börja med att åstadkomma detta i vårt eget land. Här finns mer än nog med upplysningsbehov hos stora invandrargrupper, för Birgitta Ohlsson och andra att ta tag i.
  .
 • Serbien måste göra det ena och måste göra det andra. Men inga krav på att Montenegro, Kosovo eller Bosnien måste arrangera en gayparad. Bara Serbien som måste göra saker. När man försökte arrangera en gayparad i Sarajevo attackerades den av islamister och regeringen beslutade att man aldrig mer skulle tillåta pride i Sarajevo. Men Birgitta Ohlsson struntar i det. Bara hon kan hacka på Serbien är hon nöjd.
 • Gayparader i Kosovo och Bosnien...?....hahahahaha....humor på hög nivå...hahahahahahahahahaha.
 • ShowroomDummy 1 dag sedan
  Birgitta Ohlsson, varför gå över ån efter vatten - se till så att imamer i svenska moskéer viger homosexuella par. Kanske ett lagförslag på detta?
  .
  Arbeta först i Sverige för ökad jämlikhet, innan Du försöker uppfostra andra länder till att bli mer jämlika!

1 kommentarer :: Klockrena kommentarer mot Birgitta "Parasiten" Olssons (FP) skitartikel om Serbien, EU och PRIDE

 1. PUSI KURAC BIRGITTA OLSSON DIN JÄVLA TJUV!

  NI SVENSKA LANDSFÖRRÄDARE (REGERINGEN + POLISEN) VET OM ATT NI INTE KAN LJUGA/BEDRA YUGOSLAVER MED ERA SKETNA LÖGNER, DÄRFÖR SNACKAR NI SKIT OM BALKAN FÖR ATT SHEEPLE I SVERIGE SKALL TRO ATT NI VET NÅGOT OCH GÖR ETT BRA JOBB... NI ÄR OCH HAR ALLTID VARIT SMUTS... EUROPAS SMUTS!

  SÄLJA BOFORS VAPEN OCH SLICKA WALLENBERG I ANUS ÄR DET ENDA NI DUGER TILL ERA SKETNA KRIMINELLA HORUNGAR!

Skicka en kommentar