Polis Leif Jennekvist slutade som länskriminalchef pga Corruptio-Journalistens avslöjande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leif Jennekvist slutar som länskriminalchef

Publicerad 2005-06-16

Leif Jennekvist slutar arbeta som länskriminalchef i Stockholm. Efter ett möte med länspolismästare Carin Götblad har de enats om att han i höst ska arbeta på heltid med att reformera kriminalpolisen i länet.
– Carin har hjälpt mig att finna den här lösningen. Hon har sett att jag har varit överarbetad, säger Leif Jennekvist till DN.
Den omstridde Leif Jennekvist ska nu gå på semester. Därefter tar han tjänstledigt under augusti månad. När han kommer tillbaka den 1 september ska en ny biträdande chef för länskriminalen ha utsetts som successivt ska ta över arbetsuppgifterna.
Den personen är inte utsedd ännu, men allt talar för att det blir kommissarie Mikael Fetz som i dag arbetar i Nacka polismästardistrikt.
– När han har lärt sig hur arbetet fungerar så går jag över till mina nya arbetsuppgifter, säger Leif Jennekvist.
Leif Jennekvist betonar att förändringen är helt odramatisk. Även om han formellt inte lämnar sin tjänst som chef för länskriminalen kommer han successivt att lämna över arbetet. Senast hösten 2006 lämnar han uppdraget definitivt, eftersom hans förordnande som länskriminalchef då går ut.
Orsaken till förändringen är enligt Carin Götblads presstalesman Ulf Göranzon att Leif Jennekvist har fått ett viktigt uppdrag att reformera kriminalpolisens arbete i länet.
– Han kan inte kombinera det med rollen som chef för länskriminalpolisen. Det är alldeles för omfattande, säger Ulf Göranzon till DN.
Leif Jennekvists nya uppdrag går ut på att förändra och effektivisera kriminalpolisens utredningsverksamhet i länet. Stockholmspolisen har fått kritik för att inte arbeta tillräckligt effektivt.
– Vi ska öka kraven på produktionen och bli bättre, helt enkelt. Jag tycker att det ska bli jättespännande. Det känns som en nytändning, förklarar Leif Jennekvist.
Han har varit en omstridd chef över drygt 400 poliser på länskriminalen i Stockholm. År 2003 blev Leif Jennekvist riksbekant efter mordet på utrikesminister Anna Lindh. Det var han som svarade på frågorna under de första kaotiska presskonferenserna efter mordet.
Den framgångsrika mordutredningen gjorde att Jennekvist av många betraktades som en hjälte.
Men när kriminalkommissarie Olle Liljegren åtalades som misstänkt för grova vapen- och narkotikabrott var det många som ifrågasatte länskriminalens sätt att arbeta tillsammans med personer inom den organiserade brottsligheten.
Jennekvist vittnade i rättegången och menade att Olle Liljegren hade arbetat på egen hand, mot chefernas direktiv. Liljegren menade å sin sida att han blev sviken av Leif Jennekvist som inte vågade stå för polisens arbetsmetoder.
Svea hovrätt ansåg att Olle Liljegren hade följt den kultur som rådde inom Stockholmspolisen och friade honom på alla punkter, vilket indirekt också blev en kritik mot länskriminalens arbete.
Leif Jennekvist säger till DN att uppmärksamheten kring hans person har varit ansträngande.
– Den offentlighet som Lindh-utredningen innebar har påverkat mig väldigt mycket. Jag tycker inte om offentlighet. Skriverierna om Olle Liljegren innebar en jakt på mig som var mycket jobbig, säger Jennekvist.
Har det påverkat det här beslutet?
– Nej det var jobbigt då, men den tiden är förbi.
DN
 Publicerad: 2008-03-31

Polisartiklar ledde till omorganisation

I december 2005 inledde Världen idag en uppmärksammad artikelserie om polisens illegala informatörsverksamhet.
Artiklarna bidrog bland annat till att polischef Tage Åströms avdelning på länskriminalen lades ned.


Världen idags artikelserie som inleddes i slutet av år 2005 avslöjade mord, justitiemord, personer som felaktigt dömts till långa fängelsestraff, olaglig brottsprovokation och förödande brister i polisens hantering av vapen och narkotika.
Artiklarna, skrivna av frilansjournalisten Nuri Kino, avslöjade dessutom att de informatörer och infiltratörer som används av polisen går sina egna ärenden, begår brott och tjänar stora summor pengar men undgår åtal.
Världen idags avlöjanden satte igång en stor debatt både utanför och inom poliskåren, där bland annat justitiekansler Göran Lambertz hänvisade till Världen idags artiklar och menade att oskyldiga döms för att polisen undanhåller delar av sanningen i rättegångar, allt för att skydda sina informatörer.
I efterdyningarna av Världen idags artiklar lades den spaningsrotel som polischef Tage Åström ledde inom länskriminalen i Stockholm ned. Åströms spaningsrotel, med namnet SSI, utredde MC-kriminalitet och organiserad brottslighet.

I ett avlyssnat telefonsamtal den 1 februari 2006, strax efter Världen idags artikelserie, berättar den polisinformatör som var Tage Åströms kontaktperson att uppdraget att plantera narkotika stött på problem.
– Det är lite turbulens kring de där killarna, säger polisinformatören till den uppdragsgivare som betalade för att få Tage Åström att plantera narkotika.
Polisinformatören beskriver dessutom hur Tage Åström anlitar infiltratörer för att utföra det kontroversiella uppdraget och att Tage Åström "inte fått de där pengarna själv".
– Han är inte ens riktigt inblandad...utan dom är liksom dom är några såna här... såna här infiltratörer. Du har ju Olle Liljegren som vart friad i hovrätten... det är ju Tages polare, säger polisinformatören och fortsätter:
- Han jobbade i hans gäng så att säga, då var han ju en infiltratör han var ju där på Tages uppdrag, Tage är chef, sedan gick det ju som det gick... han tänjde för mycket på gränserna... alltså hans mål var ju att sätta dit dom.
Uppdragsgivaren frågar polisinformatören om Olle Liljegren och Tage Åström "är polare fortfarande" och får svaret:
– Ja ja visst jag har en känsla han kan vara inblandad i det där som vi gjorde på nåt sätt, kanske ja eller nån... det är mycket konstiga kontakter. Men du vet han skulle liksom inte göra det själv... Ruben Agnarsson


0 kommentarer :: Polis Leif Jennekvist slutade som länskriminalchef pga Corruptio-Journalistens avslöjande

Skicka en kommentar