Blev Eddie Moussa och hans bror Yaacoub mördade med vapen som polisen sålt?

Eddie Moussa – mördad med polisens vapen?

2010 July 1


Blev Eddie Moussa och hans bror Yaacoub mördade med vapen som polisen sålt?

Är dom två bröderna dom senaste offren för Thomas Bodströms mörkläggning kring polisens illegala infiltratörs-drivning och vapenförsäljning?Eddie Moussa. Yaacoub Moussa.


Polischef Leif Jennekvist gömde fyra Kalashnikov (än idag ej återfunna).


“Vapen försvann innan polis greps”

Publicerat 2005-01-20

Varför rensade polisledningen ut fyra AK47:or från kommissarie Olle Liljegrens vapenskåp innan denne greps? Frågan har blivit brännhet i rättegången mot Liljegren. “Nu måste vi höra hans chef Leif Jennekvist igen”, säger åklagaren. När internutredare från Västerås i fjol slog till mot stockholmskommissarien Olle Liljegren hittades ett gevär, en ljuddämpare och en pennpistol i hans vapenskåp på jobbet. Inget av vapnen fanns i något register. Bara några dagar tidigare hade även fyra ryska automatkarbiner modell AK47 förvarats i skåpet. Inte heller dessa vapen, som ska ha köpts in från kriminella i en hemlig operation, hade förts in i några beslagsprotokoll. Från flera håll bekräftas att Olle Liljegrens chefer blivit informerade om att ett tillslag var på gång – och att de inför detta städade undan de fyra AK47:orna. På torsdagen förklarade försvaret i Svea hovrätt att man tänker använda “städningen” som ett bevis för att hemliga, odokumenterade vapenköp ska ha varit praxis inom länskriminalen. Åtalet mot Liljegren gäller bland annat att han på eget bevåg köpt, sålt och på annat sätt hanterat en stor mängd skjutvapen utanför systemet. - Åklagaren hävdar att Liljegren själv bär ansvar för dessa hemliga vapenbeslag. I själva verket menar vi att det här har varit ett arbetssätt som varit sanktionerat från den högsta ledningen, sa advokat Per Liljekvist.


Kalashnikov vapnet som användes att döda Eddie Moussa med.


Enligt Liljegren ska vapen ha undanhållits registrering för att skydda infiltratörer som deltagit i operationerna. Åklagarsidan hävdar å sin sida att det verkliga syftet varit att underlätta Liljegrens vapenhandel. Olle Liljegren lät på torsdagen förstå att han fortsättningsvis tänker skjuta över så mycket ansvar som möjligt på länskriminalens chef Leif Jennekvist. På fråga från chefsåklagare Katarina Johansson Welin om hur någon ska kunna veta vilka vapen som finns i beslag hos Stockholmspolisen svarade han: “det får åklagaren lyfta till Jennekvist”. Från början hade Johansson Welin i hovrätten bara tänkt åberopa de uppgifter Jennekvist lämnat i tingsrätten. Men försvarets linje har nu fått henne att begära att Jennekvist hörs på nytt. Förhöret är planerat till den 2 februari. - Eftersom han är högste chef är det lika bra, säger hon. Att AK47:orna plockades bort säger sig åklagaren dock redan ha fått en “bra förklaring till”. - De ingår i en pågående förundersökning som inte får röjas, säger hon. Advokat Per Liljekvist ger dock inte mycket för detta: - Äh, det pågår ingen förundersökning, det är bara ett sätt att försöka mörka de metoder som cheferna gett okej till. På torsdagskvällen framkom nya uppgifter i SVT:s Rapport om att det inte pågår någon förundersökning där de fyra AK47:orna ingår. Därmed skulle också skäl saknas till att plocka undan dem.

Tillbakavisandet kommer från kammaråklagare Ronnie Jacobsson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm. Jacobsson är den som har påståtts leda en förundersökning där AK47:orna ingår och även sagts ha godkänt att polisen köpte in dessa från kriminella i början av förra året. - Jag har pratat med polisen om de här vapnen, men det var långt senare och i allmänna ordalag. Några beslut har jag aldrig fattat och jag vet heller inte som hänt med vapnen sen, bekräftar åklagaren för DN. Uppgiften om att Jacobsson skulle ha inlett förundersökning lämnades av länskriminalens chef Leif Jennekvist under höstens rättegång i tingsrätten. Enligt vad DN erfar var det Jennekvists påståenden som fick åklagarna i Olle Liljegren-målet att acceptera att vapnen tagits bort alldeles före husrannsakan i Liljegrens vapenskåp.

Läs mer här om polisens vapenförsäljning och Thomas Bodströms mörkläggning.


1 kommentarer :: Blev Eddie Moussa och hans bror Yaacoub mördade med vapen som polisen sålt?

  1. Goteborgs Posten (194.14.32.4) [IP Address]
    Sweden Sweden

    www.google.com — yaacoub moussa

    28 Nov 2012 16:22:43
    corruptiosweden.blogspot.se/2012/11/blev-eddie-moussa-och-hans-bror-yaacoub.html

Skicka en kommentar