"Åklagaren tror polis sålde vapen" - Skandalen mörkas sedan av Thomas Bodström


Åklagaren tror polis sålde vapen


Publicerad: 11 augusti 2004 av DN,

Kommissarien och hans infiltratör ägnade sig åt illegal vapenhandel. Åklagaren var starkt kritisk mot de båda åtalade när rättegången om knark- och vapenhärvan i Eskilstuna fortsatte i går i Stockholm.

På rättegångens andra dag berörde chefsåklagare Katarina Johansson-Welin de allvarliga åtalspunkterna om grovt vapenbrott. Såväl den 35-årige kommissarien som hans jämnårige och medåtalade infiltratör har på flera punkter åtalats för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Åklagaren hävdade att de sysslat med vapenhandel och underströk att de saknar tillstånd för det. Polisen hittade omkring 15 olika vapen - pistoler, automatvapen, handgranater och sprängmedel - när kommissarien greps. Vapnen hittades i kommissariens bostad och i ett skåp i hans tjänsterum.

- Även en polis måste ha licens för att inneha vapen. Det är viktigt att reglerna följs. I de här fallen saknas beslagsprotokoll och annan dokumentation, sade Katarina Johansson-Welin.

Advokat Per Liljekvist som försvarar kommissarien sade att hans klient inte ensam bär ansvaret för den bristfälliga dokumentationen och antydde att mannens chefer varit inblandade i det som förekommit. Per Liljekvist sade vidare att kommissarien inte överlämnat några vapen till infiltratören eller ägnat sig åt någon vapenhandel. Advokaten framhöll att kommissarien inte gett infiltratören order om att utföra olaglig brottsprovokation.

- Det är helt främmande för min klient att arbeta på detta sätt, sade han. Kommissarien och infiltratören anklagas för att ha hjälpt en dömd narkotikahandlare på Hällbyanstalten att inifrån fängelset bygga upp en ny organisation för narkotikasmuggling och försäljning i Sverige. Rättegången fortsätter i dag med att infiltratören hörs


0 kommentarer :: "Åklagaren tror polis sålde vapen" - Skandalen mörkas sedan av Thomas Bodström

Skicka en kommentar