Domare Agneta Nyman vid tingsrätten i Mora anställde sin egen dotter Rebecka Nyman (sommarvikariat vid tingsrätten)


Domare Agneta Nyman vid Mora tingsrätt anklagas för jäv sedan hon anställt sin tonårsdotter på ett sommarvikariat vid tingsrätten. 

Sommaren 2011 anställde den tillförordnade lagmannen Agneta Nyman vid Mora tingsrätt sin tonårsdotter Rebecka Nyman på ett sommarvikariat som domstolssekreterare. Ett vikariat som dottern Rebecka också fick 2012 och nu i år, enligt Sveriges Radio

– Det här är uppenbart jäv, myndighetspersoner får inte fatta beslut som kan gynna närstående, säger Lena Marcusson, professor emerita vid juridiska fakulteten på Uppsala universitet.

Ingen annons sattes ut för tjänsten som var ett sommarvikariat på ungefär två månader. Trots det anser den tillförordnade lagmannen Agneta Nyman, som idag är rådman vid tingsrätten, inte att det skulle vara frågan om jäv. Agneta Nyman hävdar att hon haft kontakt med Domstolsverket som sagt att det var okej att hon anställde sin dotter.

– Den här anställningen av min dotter Rebecka Nyman innebar ju ingen synnerlig nytta för mig, och man måste se hela situationen i ljuset av att det var en väldigt turbulent tid för tingsrätten. Det förelåg ett nedläggningshot och vi hade för lite personal, säger domaren Agneta Nyman.

Enligt jävsreglerna får man dock inte ge synnerlig nytta till någon närstående heller, till exempel ett barn. På fråga om detta inte var något hon tänkte på svarar domaren:
– Jo visst tänkte jag på det, men situationen på tingsrätten var så turbulent då.

Lena Marcusson vid Uppsala universitet är kritisk till förfarandet och menar att det är extra allvarligt när en domare begår ett sådant regelbrott.

– Domare bör väl normalt vara extra uppmärksamma när det gäller jävsförhållanden. Det är ju en fråga hur det uppfattas ur allmänhetens synpunk, om man kan känna förtroende för den personen som fattat beslutet.

Och i det här fallet så är det ju svårt att göra det när det är en förälder som gynnar sitt eget barn, säger Lena Marcusson.

Domstolsverket vill enligt Sveriges Radio inte kommentera enskilda fall, men säger att ”tingsrätter såklart ska följa dom lagar och förordningar som finns”.

http://www.divshare.com/download/24294010-abd

Förnamn:     Agneta Michelle
Tilltalsnamn:     Agneta
Efternamn:     Nyman
Gatuadress:     Trönövägen 11
Postnummer:     784 62
Postort:     Borlänge
Kommun:     Borlänge
Församling:     Stora Tuna
Födelsedatum:     1957-04-29

Förnamn:     Rebecka Karoline
Tilltalsnamn:     Rebecka
Efternamn:     Nyman
Gatuadress:     Hjortstorpsvägen 13 B lgh 1003
Postnummer:     703 66
Postort:     Örebro
Kommun:     Örebro
Församling:     Örebro Olaus Petri
Födelsedatum:     1991-10-28

0 kommentarer :: Domare Agneta Nyman vid tingsrätten i Mora anställde sin egen dotter Rebecka Nyman (sommarvikariat vid tingsrätten)

Skicka en kommentar